kerk Desselgem
Vieringen
tijdens de week zijn er viering op dinsdag om 8 uur, met daarna aanbidding. Omwille van de coronamaatregelen gaat deze viering tot nader order niet door.
De weekendviering heeft plaats elke zondag om 9u15.
Pas op : uitzonderlijk vallen er vieringen weg of geldt een andere regeling. Check veiligheidshalve de kalender op onze startpagina om te weten of er op een bepaalde dag een viering is.
Geschiedenis
Onze Sint-Martinuskerk kende haar eerste viering op 8 december 1842. Zo groot was de zin van de Desselgemnaren om hun nieuwe kerk te gebruiken, want de officiële inwijding had pas plaats op 13 september 1843. Niet iedereen was even enthousiast. De heemkundige pastoor Slosse schreef dat de kerk wel “gemakkelijk voor den dienst” was, maar dat ze “meer gelijkt aan eenen schouwburg dan aan eene kerk”.
Ter plekke moet al voor 1164 een kerk gestaan hebben, met een bewogen geschiedenis overigens, maar er waren vaak kosten aan en architecturaal was het een allegaartje. Alleen de toren van die kerk bleef behouden.
De kerk is sedertdien regelmatig onderhouden en verfraaid. Bezoekers moeten zeker eens letten op de prachtige preekstoel uit 1853. Het barokorgel dat je achteraan de kerk ziet, staat in de werk sedert 1870. Het is een creatie uit 1680 door Jan van Belle en afkomstig uit de abdijkerk van Zonnebeke. De kruisweg en de preekstoelen zijn nog overblijfselen van de vorige kerk. Er zijn ook enkele fraaie schilderijen te zien.
Tijdens de Slag aan de Leie kreeg de kerk er duchtig van langs : granaten raakten de toren, de ramen sloegen op de grond, het dak werd stuk geschoten en in twee gevels zat een bres. Zeer snel ging men over tot herstellingswerken.
In 2008 werden de gewelven, elektriciteit en glasramen gerestaureerd. Een nieuwe verwarmingsinstallatie kwam er in 2015. Toen heeft men ook de binnenmuren helemaal opnieuw geschilderd.
De kerk is een beschermd monument. Ze is overdag open voor het publiek.
Voor wie meer wil weten
Wie meer wil vernemen, kan terecht op de Vlaamse website onroerend erfgoed.
Er is op Youtube trouwens een mooie korte digitale voorstelling te vinden van de kerk :
Recente reacties