kerk Beveren-Leie
diensten
De kerk is overdag vrij toegankelijk.
De eucharistie vieringen gaan door op woensdag 8 uur in de zijkapel, en op zondag om 10.30 u. Mocht je langs willen komen, check dan veiligheidshalve onze kalender op de startpagina. Af en toe gaat de viering op zondag niet door, bv omdat er een herdenkingsviering in Desselgem is diezelfde zondag.
geschiedenis
De Sint-Jan de Doperkerk van Beveren-Leie is onze jongste kerk. Ze werd in gebruik genomen in 1970. Ze staat in het huidige centrum van de gemeente.
We zeggen ‘huidige’, want de oude dorpskerk en het centrum bevonden zich vroeger langs de Leie waar nu nog steeds het kerkhof van Beveren-Leie ligt. Rond 964 stond daar al een kerkje, en in 1781 was daar een nieuwe gezet. Tijdens de Leieslag in mei 1940 wou de Belgische Genie de kerktoren opblazen omdat men vreesde dat de Duitsers die als uitkijkpost konden gebruiken. Maar ‘iets’ ging mis en de hele kerk vloog de lucht in, waarbij overigens een dode viel.
Voor de gemeente was dit het begin van een hele verandering. Men plande het nieuwe centrum in een toen nog open ruimte te plaatsen. De verhuis gebeurde zeer geleidelijk. Lange tijd moesten de Bevernaren zich behelpen met eerst de feestzaal van het klooster langs de Grote Heerweg, en vervolgens in 1947 met een noodkerk. Beide gebouwen zijn intussen ook verdwenen.
De moderne kerk kwam er in 1970, naar ontwerp van de architecten Van Maele, Haesbrouck en Sneiders. Het is een ruime zaalkerk, met vlakbij het inkomportaal de doopkapel, een zijkapel langs noordzijde en aan de oostzijde de sacristie en het Sint-Janszaaltje. Opvallend is het gebeeldhouwd altaar vervaardigd door Maurits Witdouck, met daarop de voorstelling van het doopsel van Jezus door Johannes de Doper.
De kerk bevat nog enkele overblijfselen uit de oude opgeblazen kerk zoals een grafsteen van Geeraart en Alice de Walcourt daterend uit 1452 (in de zij-ingang) en een standbeeld van Johannes De Doper juist naast de rouwhoek.
De toren staat naast de kerk, met de duidelijk zichtbare klokken (van boven naar onder) Joannes, Maria en Ernest.
Wie meer over de kerk wil lezen, kan hier terecht.
Recente reacties