Biecht
Wat ?
Tegenwoordig spreken we liever over het sacrament van de verzoening of vergeving. Het houdt in dat een gelovige na een gewetensonderzoek in gesprek met een priester zijn zonden uitspreekt. Onder zonde wordt verstaan : al wat de gelovige af-zonde-rt van God.
Na het belijden van de zonde toont de gelovige berouw. De priester scheldt de zonde kwijt (absolutie) en stelt een vorm van genoegdoening voor om de schade te herstellen die de zonde tegenover God (of tegenover mensen of wat dan ook) teweeg bracht.
De hedendaagse mens kan moeilijk nog overweg met het idee dat hij of zij – of zijn medemens – te kort schiet. Men weet zich vaak ook geen houding te geven tegenover dat gevoel.
Het sacrament van de verzoening is fundamenteel voor iedere christen. De boodschap van Christus is: Bekeer u en geloof in de Blijde Boodschap. Zondebesef (én barmhartigheid) staan in het hart van het Evangelie en de liturgie.
Het eerste gevoel is het besef dat men tegenover God en de medemens te kortschiet. Het sacrament van de verzoening maakt de mens nederiger : het vergt morele moed om te willen toegeven dat men verkeerd deed.
Het tweede gevoel komt voor uit geloof. Want dat is het christelijk geloof : je durven toe te vertrouwen aan God, die een berouwvol hart nooit afwijst. Dat is het goede nieuws.
Biechten is dus geen praktijk die je fluitend door het leven doet gaan, omdat God toch altijd alles vergeeft. Vergiffenis is niet vrijblijvend. Maar met het sacrament van de verzoening toon je wel aan dat je het anders wil doen, en wil de Kerk duidelijk maken dat je een nieuwe kans kan krijgen.
Wanneer?
De catechismus raadt elke gelovige aan om minstens eenmaal per jaar het sacrament van de verzoening te vragen, maar het mag natuurlijk ook vaker en voor kleine zonden.
Iedereen kan zich nog wel iets voorstellen bij een biechtstoel, maar ze worden nog zelden gebruikt. Een individueel verzoeningsgesprek gebeurt vandaag vaker aan een tafel bij een kaars, Bijbel of icoon. Een echt verzoeningsgesprek met een priester kan dan erg betekenisvol zijn. Je kan hiervoor in principe iedere priester contacteren en een afspraak maken. De gegevens van E.H. Patrick vindt je hier.
Eénmaal per jaar heeft onze pastorale eenheid een collectieve verzoeningsviering, nl in de kerk van Sint-Eloois-Vijve op de maandag van de Goede Week. Hou de kalender in de gaten mocht je erbij willen zijn.
Waarom?
Kan ik de verzoening met God niet zelf regelen in mijn gebed? Het persoonlijke gebed is vanzelfsprekend de eerste plaats om aan verzoening en vergeving te werken. Niemand kan in jouw plaats biechten of boeten. Maar daarmee heb je geen zichtbaar teken van vergeving en daarom kan een individueel gebed de kracht van het verzoeningssacrament niet evenaren.
Recente reacties